Sportorvoslás

A sportorvoslás olyan orvosi szakterület, amely a sportolók fizikai állapotának felmérésére, javítására és sérüléseinek gyógyítására összpontosít, továbbá élsportolóknak versenyengedélyt ad ki.

A sportolás az életünk szerves része, hiszen nemcsak egészséges életmódot biztosít, de számos pozitív hatással bír szervezetünkre. Azonban, amikor versenyekre készülünk, fontos figyelembe vennünk a sportorvosi vizsgálatokat és a hivatalos versenyengedély kiadását.

Versenyengedély szükséges ahhoz, hogy részt vehessünk a versenyeken. A hivatalos versenyengedély kiadása szintén orvosi vizsgálatot igényel, amelynek során a szakorvos meggyőződik arról, hogy a sportoló adott egészségi állapota alkalmas-e az adott sportágban történő versenyzésre. Az engedély általában egy évig érvényes, de van olyan sportág, amelynél fél évente újra kell vizsgálni a sportolót.

Rendelésünkön 18 év alatti és feletti sportolókat is fogadunk.

Klinikánkon a 16 év alatti pácienseket törvényes képviselő kíséretében, vagy szülői meghatalmazással tudjuk fogadni.

35 év felett sportágtól függetlenül a vérvételi vizsgálat kötelező a sportolók számára a hatályos jogszabályok alapján.

A vizsgálatra 3 hónapnál nem régebbi, minimum 24 órával korábbi labor lelettel kell érkezni. Klinikánkon a sportorvosi laborcsomag elérhető, minden szükséges labor paramétert tartalmaz.

Vizeletvizsgálat minden életkorban, minden sportolónak kötelező, melyet a helyszínen a sportorvosi vizsgálat előtt elvégzünk.

Versenyengedély kiadása kizárólag szakorvosi vizsgálatot követően lehetséges.

Sportágtól függően szükség lehet egyéb szakorvosi vizsgálatokra, leggyakrabban ortopédia/ szemészet/ fül-orr-gégészet/ neurológia szakmákban.

Az alábbi letölthető dokumentumban tájékozódhat az adott sportág szakorvosi követelményeiről.

Letöltés

  • Hivatalos versenyengedély megszerzése céljából
  • Sport teljesítmény növelése érdekében
  • Sportsérülések diagnosztizálása, kezelési javaslatának megállapítása céljából

A sportorvosi vizsgálat menete a Sportorvosi Szakmai Kollégium által kiadott protokoll szerint kell végezni, mely a sportoló életkorától és a választott sportágtól függően változó lehet.

A vizeletvizsgálatot követően 12 elvezetéses EKG vizsgálat történik, a szakorvos a kórelőzmény felvétele után az orvos megméri a vérnyomást, szívverést, a testtömeg-indexet, valamint a sportoló által korábban elszenvedett sérüléseket és betegségeket is átvizsgálja.

Amennyiben rendelkezésre áll a protokollban előírt minden szakorvosi vélemény és az orvos rendben találja az értékeket, a hivatalos versenyengedély kiadásra kerül.

;