Gyermek ortopédia

A gyermek ortopédiai szakorvosi vizsgálat során a veleszületett, vagy már szerzett mozgásszervi rendellenességek kiszűrése és gyógyítása, hatékony és maradéktalan korrekciója a cél. A gyermek ortopédia fontossága abban rejlik, hogy a gyermekek mozgásszervi rendszere, -csontok, izomzat és izületek- folyamatos fejlődésben van és az esetleges rendellenességek időben történő felismerése és kezelése jelentősen javíthatja a testtartást, segítségével elkerülhetők a későbbi krónikus fájdalmak.

Válaszd a Főnix Medical Center gyermek ortopédusát, ha gyermeked mozgásszervi szűrését időben szeretnéd elvégezni! Foglalj időpontot még ma és találkozzunk akár már holnap!

Szakrendelésünkön Dr. Harrira M. Fahed gyermek és felnőtt ortopédus, traumatológus, mozgásszervi rehabilitációs specialista rendel.

 • Csecsemő csípő szűrés: A csípőízület veleszületett rendellenességeinek, mint például a csípőficam, az időben történő felismerése lehetővé teszi a korai beavatkozást, így csecsemők esetében 6 hetes korban szükséges ezt elvégezni. A korai kezelés, például a Pavlik-kengyel alkalmazása, minimalizálhatja a későbbi komplikációkat és gyakran nem igényel sebészi beavatkozást.
 • Donga láb: A dongaláb, orvosi nevén pes equinovarus, egy veleszületett lábdeformitás, amelyben a láb befelé és lefelé fordul. Ez az állapot leggyakrabban újszülötteknél fordul elő, és kezelés nélkül súlyos járási problémákat okozhat. A korai diagnózis kulcsfontosságú, és általában a Ponseti-módszerrel kezelik, amely gipszeléssel és esetenként műtéti beavatkozással jár. A megfelelő kezelés esetén a gyermekek többsége normálisan járhat és futhat, minimális vagy semmilyen maradandó deformitás nélkül. Rendszeres orvosi ellenőrzések és esetenként további kezelések szükségesek a hosszú távú siker biztosításához.
 • Gerincfeerdülés- Scoliosis: A gyermek gerincferdülés, vagy scoliosis, egy olyan állapot, amelyben a gerinc oldalirányban görbül. Ez az elváltozás gyakran a növekedési időszak alatt, a pubertás előtt vagy alatt alakul ki. A scoliosis tünetei közé tartozik az egyik váll vagy csípő magasabb pozíciója, illetve a test aszimmetriája. Korai felismerése és kezelése fontos, hogy megelőzzük a későbbi súlyos deformitásokat és fájdalmakat. A kezelés lehet konzervatív, például fűző viselése, vagy súlyosabb esetekben sebészi beavatkozás szükséges.
 • Scheuermann- kór – Ifjúkori púposság: A Scheuermann-kór egy serdülőkorban jelentkező, a gerincet érintő betegség, amely a háti gerincszakasz kóros görbületét okozza. Jellemzője a gerinccsigolyák ék alakú deformitása, ami fokozott háti kyphosishoz, azaz púpossághoz vezet. A tünetek közé tartozik a hátfájás, a rossz testtartás és a fáradékonyság. A korai diagnózis és kezelés, mint például a fizioterápia és a speciális gyógytorna, segíthet a tünetek enyhítésében és a deformitás progressziójának megállításában. Súlyos esetekben sebészeti beavatkozásra lehet szükség a gerinc stabilizálása és a deformitás korrigálása érdekében.
 • Lúdtalp: A lúdtalp, vagy pes planus, egy gyakori állapot, amelyben a láb hosszanti boltozata lelapul, így a teljes talp érintkezik a talajjal. Gyermekeknél gyakran előfordul, mivel a lábfej izmai és szalagjai még fejlődésben vannak. Ha fájdalom, fáradékonyság jelentkezik, ortopéd cipők vagy talpbetétek, valamint speciális gyakorlatok segíthetnek a tünetek enyhítésében és a lábfej helyes fejlődésének támogatásában.
 • Gyógyászati segédeszközök felírása: Az ortopédiában a gyógyászati segédeszközök felírása a beteg egyedi igényeihez igazodik, segítve a mozgásfunkciók helyreállítását és javítását. Az orvosok által felírt eszközök közé tartoznak például a talpbetétek, ortopéd cipők, fűzők és protézisek. A pontos diagnózis és alapos vizsgálat alapján választják ki a legmegfelelőbb eszközt, amelyet a beteg használni fog. Az eszközök helyes használata elengedhetetlen a kívánt eredmények elérése érdekében, ezért az orvosok és terapeuták részletes útmutatást adnak a használatról és karbantartásról. Rendszeres ellenőrzések során figyelik a beteg állapotának alakulását és szükség esetén módosítják a felírt eszközöket.
A gyermekkorban végzett rendszeres szűrővizsgálatok megelőzik a felnőttkori problémákat, ezen időszakban még a csontok, izmok és izületek folyamatos alakulása miatt könnyebb korrigálni egy esetleges deformitást, mint a végleges vázrendszerben.

A gyermekek javasolt mozgásszervi szűrési protokollja:

 • 6 hetes korban: csípő szűrés, donga láb ellenőrzés
 • 4 hónapos korban: a baba fejlődésében a fej emelése és az oldalra fordulás során a gerinc vizsgálata történik
 • járás megkezdése után 3-4 hónappal: mind a végtagok, mind pedig a gerinc ellenőrzése szükséges
 • 6 éves korban: teljes mozgásszervi szűrés
 • 10-14 éves korban: teljes mozgásszervi szűrés
A szűrések között a gyermekek vázrendszere sokat fejlődik és gyorsan változik, így javasoljuk, hogy figyeljen az intő jelekre és amennyiben mozgásszervi problémára utaló jeleket tapasztal, keresse fel gyermek ortopédusát

Az első szakorvosi vizsgálat alkalmával akár szűrésre, akár panasszal érkeznek szakrendelésünkre, a mozgásszervi anamnézis felvétele történik. Ezután következik a fizikális vizsgálat, amely magában foglalja a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az izületek alaki és funkcionális állapotát, valamint a reflexeket ellenőrzi az orvos. Konkrét panasz esetén speciális radiológiai vizsgálatokat (ultrahang, röntgen) elrendelhet a szakorvos a diagnózis felállítása érdekében.

A vizsgálat időtartama 20 perc. Az eredmények kiértékelése után részletesen megbeszéljük a diagnózist és javaslatokat teszünk a kezelésre vagy további vizsgálatokra, amennyiben szükségesek.

;