Bőrgyógyászat

A bőrgyógyász a bőrön, hajon és körmön lévő elváltozásokat térképezi fel és/vagy kezeli megelőzési és gyógyítási célzattal. Rendkívül fontos ágazat, hiszen bőrünk állapota tükrözi a szervezetünkben zajló folyamatokat. A bőrön megjelenő képletek a látható tünetei egy adott betegségnek, egészségi állapotnak. A bőrgyógyász szakorvos célja, hogy felderítse milyen kóros folyamat eredményezi a bőrön megjelenő elváltozásokat. A Főnix Medical Center Sasadi úti klinikáján bőrgyógyászati rendelés is elérhető, Dr. Virágh Zsófia rendelésén.

Válaszd a FőnixMed bőrgyógyászatát, ha a bőrödet biztos kezekben szeretnéd tudni! Foglalj időpontot még ma és találkozzunk akár már holnap!

Nem csak konkrét panasszal ajánlatos felkeresni egy bőrgyógyászt. Megelőzés szempontjából rendszeresen érdemes elmenni anyajegy-szűrésre (mely más néven melanoma vizsgálat), ugyanis egyénileg változó veszélyességi faktorokkal kell számolni anyajegyeink állapotáról életvitelünktől és körelőzményünktől függően. A páciens anamnézisét befolyásolja, hogy mekkora UV sugárzásnak van kitéve nap, mint nap. A családban előforduló bőrbetegségeket, a bőr tónusát, az anyajegyek számát és rendszeresen szedett gyógyszereket is figyelembe kell venni a kórtörténetének felállítása során. Főleg az immunszuszpresszív gyógyszereket szedők vannak nagyobb fenyegetettségben. A bőrgyógyászati rendelés során minden általunk ismert információt ajánlott megosztani a kezelőorvossal a minél pontosabb diagnózis felállítása érdekében.

 • Ha anyajegyében változást tapasztal: ha az anyajegy színén, alakján, méretén, felszínén, vagy pigmentációján elváltozást észlel. Ha felmaródik, elfertőződik, vagy vérezni kezd egyik anyajegye, mihamarabb mutassa meg egy bőrgyógyásznak.
 • Ha pattanások, aknék jelennek meg tartósan az arcon, háton, karokon, vagy máshol a testen ajánlott mihamarabb egyeztetni egy bőrgyógyásszal, nem csak serdülőkori panaszok esetén.
 • Rosacea, ekcéma esetén,
 • Ha herpesz jelenik meg a testen bárhol,
 • Övsömör és pikkelysömör esetén,
 • Vírusos szemölcsök megjelenésekor,
 • Gombás bőrbetegségek előfordulásakor,
 • Égő, viszkető hólyagok megjelenésekor,
 • Allergiás reakciók, csalánkiütés megjelenésekor,
 • Pigmentációs zavar esetén,
 • Ha tartós hajhullással, kopaszodással vagy egyéb fejbőr problémával küzd,
 • Dermatitisszel.

A Főnix Medical Centerben a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat egy konzultációval kezdődik, így érdemes úgy érkezni, hogy elsődlegesen átgondoljuk mikor voltunk utoljára szűrésen, milyen panaszaink vannak és azok mikor kezdődtek. Az orvos az anamnézis felvétele céljából megkérdezi rendszeresen szedett gyógyszereinket és esetleges allergiáinkat, illetve életviteli szokásainkat (pl.: mennyit tartózkodunk napon és milyen gyakran érintkezünk vegyszerekkel). Ezután a családban előforduló megbetegedéseket, korábbi bőrgyógyászati műtéteket/vizsgálatokat tárja fel. Ajánlott korábbi orvosi leleteinket magunkkal hozni. Gyermekek esetében kifejezetten fontos a korábbi kezelések dokumentumait bemutatni a kezelőorvosnak.

Fiatalkorúak is fordulhatnak panaszukkal a Főnix Medical Center szakembereihez, ugyanis klinikánkon Dr. Kalas Diána gyermek és felnőtt betegeket egyaránt vár bőrgyógyászati szakrendelésén. A körelőzmény után a diagnózis felállításához szabad szemmel és nagyítóval történik a vizsgálat , melyhez szabaddá kell tenni a problémás bőrfelületet, így készüljünk fel arra, hogy le kell vennünk felsőnket, esetleg nadrágunkat is. Anyajegy szűrés esetén speciális digitális nagyítóval, dermatoszkóppal történik a vizsgálat.

A vizsgálat időtartama általános esetben 20 perc. Amennyiben melanoma gyanús képlet eltávolítása szükséges, az anyajegy méretétől, elhelyezkedésétől függően több időt is igénybe vehet a beavatkozás, a konkrét kimetszés más időpontban is történhet.

A megfelelő terápiás módszer lehet: gyógyszeres kezelés, elektrokauterrel történő eltávolítás, kémiai hámlasztás, kimetszéssel (melanoma gyanús képlet esetén) Egyes esetekben- például fibroma eltávolítása, futószemölcs eltávolítása, basalioma eltávolítása vagy nyugalomban lévő bőr alatti lipóma/atheroma eltávolítása során- az eltávolítás helyi érzéstelenítéssel történik.

Szükséges esetén további vizsgálatokra lehet szükség, így a bőrgyógyász tovább küldhet vérvételre, belgyógyászhoz vagy más szakemberhez a Főnix Medical Center klinikán belül vagy kívül. A megfelelő kezelési módszer alkalmazása és az esetleges gyógyszer felírás után problémától függően bőrgyógyászati kontroll vizsgálat lehet szükséges, melyhez az időpontot a recepció egyezteti.

Nekünk, a Főnix Medical Centernél a páciensek gyógyulása az elsődleges szempont, így az egész gyógyulási folyamat alatt számíthat ránk. A kezelés teljes időtartama alatt bármilyen problémával, kezelésével kapcsolatosan felmerülő kérdésével vagy észrevételével fel tudja venni velünk a kapcsolatot és segítünk.

;