Gyógytorna

A gyógytorna foglalkozások során célunk a mozgásszervi eredetű fájdalmak csökkentése, a teljes mozgástartomány visszanyerése, izületi eredetű panaszok megszűntetése.

A gyógytorna során diplomás gyógytornászok olyan fizioterápiás gyakorlatokat tanítanak a páciensek részére, melyek a saját fájdalom szintjüknek megfelelően csökkentik panaszaikat és visszaadják újra a mozgás szabadságát.

A fájdalom meghatározása és a páciens fizikális vizsgálatát követően a gyógytornász kiválasztja a megfelelő terápiás módszert. A módszereket időnként kombinálják a hatékonyság érdekében

Mondja el hol fáj és mi megtaláljuk a megoldást! Foglaljon időpontot és mozogjon újra szabadon!

FDM terápia:

Az FDM (fascia disztorziós modell) terápia elismerten a leggyorsabb fájdalomcsillapító terápia. A páciens elmondása és testtartása alapján határozza meg a szakember, hogy az FDM terápia melyik módszerét alkalmazza a gyógytornász.

Ön az alábbiak közül hogyan írná le fájdalmát?

 • Égő, kisugárzó fájdalom egy vonal mentén.
 • Egy pontban erős, szúró fájdalom.
 • Mélyről izomból érkező fájdalom, közben próbáljuk kitapogatni a pontos eredetet.
 • Izületből érkező fájdalom, egész végtagba sugárzik, mozgatás közben próbáljuk elkapni azt a mozdulatot, amelyik a legfájdalmasabb.
 • Egész tenyérnyi területet fed le a fájdalom, fél, vagy egész végtagban érezhető, zsibbad, bizsereg az érintett terület.
 • Nincs konkrét fájdalom, de nem mozog az izület.

McKenzie terápia:

Ezt a konzervatív terápiás módszert leggyakrabban gerinc, illetve végtagfájdalmak esetén alkalmazzák (porckorongsérv, lumbágó). A terápia alapelve, hogy ha van olyan mozdulat, amitől ,,beállt a dereka”, akkor van olyan antagonista izom gyakorlat, amivel ez meg is szűntethető.

A módszer alkalmazásának célja a fájdalom csökkentése, megszüntetése, a szabad mozgás elérése. A cél a tartós panaszmentes állapot fenntartása és a páciens edukálása, hogy mely mozdulatokat végezze, hogy elkerülje az akut fájdalmat előidéző állapotot

Flossing, Bosu egyensúly koordináció, erősítő tréning:

A flossing terápiát alapvetően sportolók rehabilitációjára fejlesztették ki, de ma már tudjuk, hogy számos mozgásszervi panasz esetén alkalmazható. Alagút szindrómák, izületi gyulladások, sérülések esetén és rehabilitáció kapcsán is kiválóan alkalmazható.

A terápiát egy speciális latex gumiszalaggal végezzük, melyet az érintett izomra, vagy izületre kell feltekerni. A szalag felhelyezése során kompressziót alkalmaz a gyógytornász, így csökkentve a fájdalmat és helyreállítva a mozgást.

A flossing alkalmazható izületi problémák, végtagi fájdalmak, izületi gyulladások, alagút szindrómák, befagyott váll, tenisz- és golfkönyök, ficam, rándulás, szalagszakadások esetén, továbbá különböző ortopédiai műtéteket követően.

Manuálterápia:

Az izmok, idegek, ízületek és azok járulékos képleteinek (tok, szalagok) olyan kezelési módszere, melyet a terapeuta a kezével végez a páciens folyamatos visszajelzéseit figyelembe véve.

Ezek a technikák tudományos kutatásokkal alátámasztott hatékonyságú, terápiás hatással bírnak, mely segítik a letapadt kötőszövetek, a túlfeszült izmok, a beszűkült ízületek, megrövidült szalagok és nyomás alatt lévő idegek regenerálódását, fiziológiás állapotuk visszaállítását.

Sérülés után a manuális technikákkal a megfelelő szöveti állapot elérését, fokozni a vérellátást, így felgyorsítva a gyógyulási folyamatot.

Mozgásszervi fájdalom esetén a manuálterápiás technikák segítségével megalapozható a minőségi gyógyulás. A megfelelően alkalmazott manuális technikák után pedig kezdetét veheti a gyógytorna gyakorlatok segítségével az izomerősítés.

A gyógyulási folyamat során, valamint annak végeztével is időről időre egy-egy manuális kezeléssel biztosíthatjuk a megfelelő szöveti állapotot, elkerülhetjük a letapadásokat, az izomegyensúly felborulását, a szalagok rövidülését. Ez hozzájárul a sérülések megelőzéséhez, a hosszú távú fájdalommentességhez és a minőségi gyógyuláshoz.

Tape- kineziológiai tapasz felhelyezés:

Ficamok, húzódások, különböző sportsérülések esetén, gerinc- és végtagfájdalmak kapcsán, vagy akár műtét utáni rehabilitációban fájdalomcsillapítás és mozgáskorrekció céljából alkalmazzuk.

Köpölyözés:

Ezt az ősi, kínából származó gyógymódot fájdalomcsillapításra és gyulladás csökkentésére használjuk.

A köpöly a vákuum által fejti ki hatását, az akupunktúrás pontokra felhelyezett harangocskák alatt vérbőség lesz a hajszálerek kitágulása miatt. A köpöly helyén gyakran lila folt keletkezik, mely néhány nap múlva elmúlik. 6-8 nap után ismételhető a köpölyözés.

A vérkeringés fokozásán túl ismert méregtelenítő hatása, hegek gyógyulására, de akár a visszerek kezelése kapcsán is hatékony terápiának bizonyul

Lökéshullám terápia:

Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül!

A lökéshullám a kezelt területen fellazítja a szöveteket és javítja a vérkeringést. A vérkeringés fokozásával gyógyító, regeneráló folyamatokat indítunk el a csontokban és a szövetekben, így a kezelésekkel tartós eredményt érünk el.

A rehabilitációs folyamatokat felgyorsítja és hatékonyabbá teszi.

Alkalmazható különböző izom, vagy izületi gyulladások esetén, izomkötöttség fellazítására, sportsérülések után, sarkantyú, teniszkönyök, golfkönyök, akut és krónikus mozgásszervi problémák fennállása esetén.

A lökéshullám kezelések tökéletes kiegészítői a gyógytornának, a segítségükkel sokkal gyorsabban érünk el eredményt.

Csípő/ térd passzív mozgatás:

Erős fájdalom esetén, vagy műtétet követően az izület mozgástartománya jelentősen beszűkül a mozgáshiány következtében. Amikor az izületnek nincs megfelelő teherbíró képessége, nincs lehetőség gyógytornára.

Alternatív megoldást nyújt és felkészíti az izületet a gyógytornára a gép által történő passzív mozgatás.

Egy fizioterapeuta felügyelete mellett a végtagok passzív mozgatása során növeljük az izület mozgásterjedelmét, megelőzzük a további beszűküléseket és felkészítjük a páciens izmait, izületeit a végtagok rendeltetésszerű használatára.

A gépi bemozgatást szakorvosi javaslat (ortopédus, reumatológus) alapján lehet igénybe venni.

A gyógytorna számtalan mozgásszervi problémára megoldást nyújt, a teljesség igénye nélkül néhányat felsorolunk

 • Derékfájdalom,
 • Gerincsérv,
 • Váll és nyakfájdalom,
 • Könyökfájdalom,
 • Térdfájdalom,
 • Izületi kopások,
 • Izmok teljesítményének fokozása,
 • Csökkent izomerő, izom gyengeség,
 • Szalagszakadás, Izom szakadás utáni rehabilitáció,
 • Csípő protézis utáni rehabilitáció,
 • Térd protézis utáni rehabilitáció,
 • Stroke után beszűkült mozgástartomány visszaállítása,
 • Sportolók részére prevenciós céllal sérülések elkerülése miatta
 • élsportolóknak teljesítmény fokozása érdekében.

A fentiektől eltérő mozgásszervi panasz esetén is fogadunk pácienseket, keresse kolleganőinket bizalommal.

Első alkalommal a gyógytornász állapotfelmérést végez, részletes anamnézissel, a konkrét panaszok feltárásával, funkcionális tesztekkel alátámasztja a diagnózist.

A vizsgálat és a tesztek alapján egyéni gyógytorna terápiát javasol. Amennyiben marad rá idő, első alkalommal már tornára is sor kerül. A gyógytorna egy folyamat, melyet addig kell ismételni, ameddig a páciens által kitűzött célt el nem érjük. A cél többnyire a mozgás normális tartományba kerülése és a fájdalommentesség.

A gyógytorna során a gyógytornász szakember különböző technikákat javasol, az egyén egészségi állapotának függvényében. A gyógytorna hossza általában 60 perc.

30 percet vesznek igénybe az alábbi terápiák:

 • flossing,
 • tape
 • köpölyözés
 • lökéshullám.

;