Labor

A laborvizsgálat tájékoztatást ad testünk jelenlegi állapotáról, segítségével a szerveink számos funkcióbeli eltérésére fény derülhet. Azonban nem csak betegségeket lehet vele felkutatni, hanem a korábban feltárt rendellenes működések, a szervezetben előforduló esetleges hiányok, vagy többlet anyagok megjelenésének kontrollálására is alkalmazható eljárás. Egy megbetegedés súlyossága és lefolyása, továbbá a használt terápia hatékonysága is nyomon követhető segítségével.

Előfordul, hogy egy alkalmazott kezelés mellékhatásainak gyors ellenőrzésére van szükség, melyben a laborvizsgálatok adják a legpontosabb visszajelzéseket. Megelőzési, szűrési szempontból is fontos a laborvizsgálat, hiszen számos kisebb eltérés esetében az orvos által adott tanácsok betartásával, szokásaink és életmódunk változtatásával állapotunk szinten tartható, vagy visszafordítható a normális működés irányába. A Főnix Medical Centerben teljes körű laboratóriumi vizsgálat érhető el: vérvizsgálattal, vizeletvizsgálattal, székletvizsgálattal, melyeknek köszönhetően a testünk jelenlegi állapotáról számos információra fényt deríthetünk.

Szakképzett asszisztenseink a hét minden napján várják a pácienseket, beutalóval vagy akár beutaló nélkül is.

Előzetes bejelentkezésre a Főnix Medical Center recepcióján van lehetőség, melyet a +36 1 5999 111 -es telefonszámon hétköznapokon reggel és este 8 között bármikor hívhat vagy nyitvatartási időn kívül küldhet emailt a recepcio@fonixmed.com címre, melyre a lehető leghamarabb válaszolnak recepciós kollégáink.

A Főnix Medical Center magánklinikán mind a rutin vizsgálatokra, mind pedig a konkrét betegségek felkutatásához meghatározott speciális laborvizsgálatokra is van lehetőség az alábbi területeken:

 • Allergiás panaszok kivizsgálása,
 • Vérképzőrendszer összetételének és eltéréseinek feltárása,
 • Gyulladások feltárása,
 • Genetikai és szerzett betegségek feltérképezése,
 • Anyagcsere zavarok kimutatása
 • Egyes szervek (vese, máj, hasnyálmirigy, epe) egészséges működésének ellenőrzése,
 • Vírusos és bakteriális fertőzések kimutatása,
 • Szív és érrendszer állapotának feltérképezése,
 • Immunrendszer ellenálló képességének felderítése,
 • Hormonális működés rendellenességeinek kimutatása,
 • Tumor marker vizsgálatok,
 • Vércukor, vérzsír, vas anyagcsere és egyéb elektrolitok kimutatása,
 • Felszívódási zavarok felismerése,
 • Véralvadás elváltozásainak feltárása
 • Egyéb funkcionális kórképek felállítása.

A laboratóriumi vizsgálatokat előzetes szakorvosi javaslat alapján konkrét laborkérésre, vagy a páciens saját kérésére, beutaló nélkül is elvégezzük. A kért laborvizsgálatok egész nap igénybe vehetőek előzetes időpontfoglalás alapján. Az időpontfoglalás során a recepció tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen előkészületek (pl.: éhgyomri állapot, a nap legelső vizelete) szükségesek.

Gyermek pácienseket már 5 éves kortól szívesen fogadunk a Főnix Medical Center laborvizsgálatain, vérvételi asszisztenseink nagy tapasztalattal rendelkeznek.

A Főnix Medical Centerben elérhető vérvizsgálat, vizeletvizsgálat és a székletvizsgálat szolgáltatás más-és más folyamatban zajlik, a szükséges előkészületről a recepció tud adni tájékoztatást.

Vérvizsgálat

A megfelelő előkészületek betartásával történik a vérvétel (pl.: éhgyomri állapot éhgyomri cukorméréshez), általában előre egyeztetett időpontban. Előtte javasolt a bő víz fogyasztása, hogy telt érpályákkal gyorsabban és fájdalommentesen történjen a mintavétel. A vérvétel általában 5-10 percet vesz igénybe.

A vérvétel megkezdése előtt a pácienst leültetjük egy vérvételi székbe, mely szükség esetén dönthető. A kart szabaddá tesszük, ahonnan a vért levesszük. Ez általában könyékhajlati vénából vagy a kézháton futó gyűjtőerekből történik. A véna kitapintása után a felkart egy gumiszalaggal elszorítjuk, ennek következtében megszűnik a véráramlás és megtelnek vérrel a karon található erek. A vérfalak kitágulnak és könnyebben kitapinthatóak, megszúrhatóak. A bőrfelület lefertőtlenítése után egyszer használatos steril tűvel történik a vérvétel: tűt vezet az asszisztens a vénákba, majd vákuumos vérvételi csővel leszívja a vizsgálat elvégzéséhez szükséges mennyiségű vért.

A kívánt mennyiségű vér levétele után a szúrás helyét leragasztja a szakember. A páciensnek pár percig nyomnia kell a kötést a szúrás helyén a mihamarabb megszűnjön a vérzés. Amennyiben a vérvétel utáni percekben gyengeség, szédülés vagy rosszullét lép fel, akkor a Főnix Medical Center klinikán található erre kijelölt fektető helyiségben kell lepihenni a keringési rendszer rendezéséig. A vérvétel utáni napokban előfordulhat, hogy lilás foltok jelennek meg a vérvétel helyén. Ez normális reakció, ilyenkor a szövetek közé kifolyik egy minimális mennyiségű vér, azonban pár napon belül maguktól eltűnnek a foltok. Semmilyen teendő nincsen a foltokkal.

Vizeletvizsgálat:

A vizeletvizsgálat mintavételi tartályba történik, melyet a Főnix Medical Center recepcióján kap meg a páciens a mintavétel előtt. Mintavételekor pár szabályt be kell tartani a megbízható eredmények érdekében:

 • A mintavétel középsugaras vizeletből (a vizelet első, kis részét ki kell üríteni, ezzel átmosva a húgycsövet) történjen,
 • a mintavétel a reggeli első vizeletből történjen,
 • a környezettel nem érintkezhet a mintavételi vizelet,
 • a mintaadás előtt a nemi szerveket alaposan szükséges megtisztítani.

A vizeletadás megkezdése előtt a páciens tegye a recepción kapott gyűjtőedényt a vizelet útjába, majd kezdje meg a vizelést. Figyeljen arra, hogy se ruhája, se végtagja ne érintkezzenek a gyűjtőedénnyel a szennyezés elkerülése érdekében. Az edényt félig töltse meg, majd vegye el a vizelet útjából és fejezze be a vizelést. A mintagyűjtő edényt jól zárja le és szükség esetén a külsejét tisztítsa meg folyóvízzel. Ezután mihamarabb juttassa el a vizeletátvevő pontra a Főnix Medical Center magánklinikáján.

Székletvizsgálat:

Székletvizsgálatkor steril, lezárható mintavételi tartályba történik az otthoni mintavétel. A speciális tartályt a Főnix Medical Center recepciója adja a páciensnek, így azért előzetesen be kell menni a klinikára. Pár szabályt szükséges betartani a megbízható eredmények érdekében:

 • Csak frissen ürített széklet alkalmas a mintavételre,
 • a környezettel nem érintkezhet a mintavételi széklet,
 • ha tárolni kell a teli mintavételi tartályt, akkor 2 és 8 C közötti hőmérsékleten szükséges tartani hűtőszekrényben (A szobahőmérsékleten, kültéren vagy mélyhűtőben tárolt minta eredménye értelmezhetetlen, vagy valótlan lehet)

A mintavétel során a székletet a speciális F tartályba kell helyezni a hozzá tartozó mintavételi kanállal. A jól záródó, steril, felpattinható fedelű tartályt félig kell tölteni úgy, hogy az ne érintkezzen semmivel, majd alaposan lezárni. A mintát mihamarabb el kell juttatni a Főnix Medical Center magánklinika székletvizsgálat átvételi pontjára.

A levett minta eredményei a minta típusától függően akár már a vizsgálat másnapján elérhetőek lehetnek a páciens EESZT webfelületén. A lelet pontos érkezéséről azonban a Főnix Medical Center kollégái adnak tájékoztatást a helyszínen. A kapott eredmények általában számadatokat tartalmaznak mértékegységekkel és az egészséges referenciatartománnyal. Első ránézésre könnyen értelmezhetőnek tűnhetnek az eredmények, azonban azok kielemzéséhez és az összefüggések értelmezéséhez mély szakmabeli ismeretek szükségesek.

A kapott eredményekkel ahhoz a szakorvoshoz szükséges visszamenni, aki kérte a laborvizsgálatot, hogy a leletértékelés megtörténjen. A Főnix Medical Center laborjában dolgozó tapasztalt szakorvosok a diagnózis felállításához áttanulmányozzák a kapott számbeli eredményeket és szükség esetén tovább irányítják a pácienst a megfelelő beavatkozásra vagy további vizsgálatokra. Ha bizonytalan, hogy milyen szakorvoshoz menjen a kapott eredményeivel, érdeklődjön a Főnix Medical Center recepcióján, ahol tovább irányítják a megfelelő szakrendelésre.

A Főnix Medical Center munkatársai számára a páciens az első, így laborvizsgálattal kapcsolatos bármilyen felmerülő kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a +36 1 5999 111-es telefonszámon vagy írjon nekünk a recepcio@fonixmed.com e-mail címre!

A vérvizsgálatot a Főnix Medical Center szakképzett asszisztensei végzik el. A levett és beküldött labormintákat a Főnix Medical Center tovább küldi a Spektrum-lab Kft.-hez labordiagnosztikára. Az elkészült leleteket az EESZT rendszerébe töltik fel a Főnix Medical Center asszisztensei, amik bármikor online elérhetőek a páciens számára. A laborvizsgálatok eredményeinek kiértékelését szakorvosaink végzik. Szakorvosainkról részletesebben ITT olvashat, illetve recepciónkon érdeklődhet.

;