Plasztikai sebészet

A plasztikai sebészet egy olyan orvosi szakterület, amely a test formájának, alakjának és funkciójának javításával foglalkozik.

Az alábbi plasztikai sebészeti eljárások érhetők el:

 • anyajegy eltávolítás
 • basalioma eltávolítása
 • nyugalomban lévő bőr alatti lipóma, zsírcsomó eltávolítása
 • faggyúciszta, atheroma eltávolítása
 • jóindulatú bőrdaganat, fibróma eltávolítása
 • egyéb festéksejtes elváltozások eltávolítása
 • hegkorrekciós műtét.

Minden, amit tudni kell az anyajegyek eltávolításáról:

Az anyajegyek az emberi testen jelentkező bőrelváltozások, a bőr egészségének megőrzésében fontos szerepet töltenek be, általában nem okoznak problémát, de vannak olyan esetek (például melanoma gyanú), amikor szükség van az eltávolításukra.

Az anyajegyek eltávolításának legbiztonságosabb módja az anyajegyek kimetszése, amelyet a Főnix Medical Centerben plasztikai sebész végez, bőrgyógyász szakorvosi javaslat alapján.

Ha nem a bőrgyógyászati szűrés mutat rá egy kockázatos elváltozásra, hanem a páciens esztétikai, vagy más okból szeretne megszabadulni egy anyajegyétől (vagy más, a bőrén található képlettől), akkor is bőrgyógyászati vizsgálat előzi meg a műtétet.

Az anyajegy kimetszésének indikációja lehet orvos-szakmai okokból, vagy esztétikai jellegű.

Orvos- szakmai okokból az anyajegy eltávolítása akkor javasolt, ha az anyajegy malignus (rosszindulatú) elváltozásra utaló jeleket mutat, például:

 • Aszimmetria: az anyajegy két fele nem egyforma, különböző méretű, alakú vagy vastagságú.
 • Határok: az anyajegy határai homályosak, nem élesek, diffúzak, elmosódottak.
 • Színezet: az anyajegyen belül több szín található, vagy az anyajegy színe megváltozik.
 • Átmérő: az anyajegy átmérője meghaladja az 5 mm-t.
 • Fejlődés: az anyajegy folyamatosan nő vagy változik.

Érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, ha gyanús elváltozást észlelünk a bőrünkön, amely lehetőleg minél korábban kerüljön felismerésre és kezelésre. A bőrgyógyász felülvizsgálja az anyajegyeket, és szükség esetén javasolja azok eltávolítását.

Esztétikai okokból a páciensek általában azért döntenek az anyajegy eltávolítása mellett, mert zavarják őket az anyajegy esztétikai megjelenése miatt, vagy mert a bőrükön található anyajegyek sokasága miatt szeretnének tisztább, egységesebb bőrképet elérni.

Az anyajegy kimetszése egy olyan eljárás, amely során a plasztikai sebész eltávolítja az anyajegyet a bőr felszínéről, majd a seb területét varrja össze.

A műtét során helyi érzéstelenítő alkalmazásával érjük el, hogy a beavatkozás fájdalommentes legyen, majd egy kis vágást ejtve az anyajegy körül, eltávolításra kerül a képlet és a bőr megfelelő rétegeinek összevarrásával minimális heg marad.

Az anyajegy kimetszése gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető.

Az eljárás után az orvos tanácsokat ad a varratok kezelésére, a fertőzések megelőzésére és a seb gyógyulásának elősegítésére.

Az alábbi letölthető dokumentumban tájékozódhat anyajegyek eltávolításáról.

Letöltés

 • Festéksejtes bőrelváltozások (melanoma, anyajegy, fibróma) eltávolítása esetén;
 • Nyugalomban, bőr alatt lévő képletek (basalioma, lipóma, atheroma) eltávolítása esetén;
 • Az egész testen, arcon, hajas fejbőrön található elváltozások eltávolítása, szükség esetén lebenyplasztikával is;
 • Rosszul, vagy csúnyán gyógyult heg korrekciója esetén.

Az elváltozások kimetszése előtt szakorvosi konzultáció szükséges, amely a műtét tervezése szempontjából elengedhetetlen.

A szakorvosi konzultáció során a plasztikai sebész megnézi a kimetszendő területet, átbeszélik a műtéti technikát és lehetőségeket, egyeztetésre kerülnek az esetleges előzménybetegségek, szedett gyógyszerek és műtét előtti teendők.

A kimetszendő képlet nagysága és elhelyezkedése szerint személyre szabott árajánlatot adunk, az ajánlat elfogadása után egyeztetésre kerül a műtét időpontja.

A sebészeti beavatkozás, műtét menete:

 • Steril, műtői körülmények között történik a kimetszés
 • Helyi érzéstelenítő injekció beadása történik a kimetszendő területre, hogy a páciensnek ne legyen fájdalma a műtét során
 • A műtéti területet fertőtlenítjük, sterilen izoláljuk
 • Kimetszésre kerül az elváltozás
 • Bőr alatti varratokkal egyesítjük a sebvonalakat
 • Kötésre van szükség, amely általában speciális ragtapaszból áll.

Egy kisméretű anyajegy esetében a műtét teljes folyamatától az érzéstelenítéstől a kötésig általában 30 percet vesz igénybe.

Minden eltávolított szövetmintát szövettani vizsgálatra küldünk, amelynek eredménye két héten belül kiderül.

A műtét után 1 héttel rövid kontrollra kell eljönni, hogy ellenőrizzük a sebet, új fedőkötést helyezünk rá, majd 10-20 nappal később szedhetők ki a varratok, attól függően, hogy hol helyezkedik el a seb.

Várhatóan a varratszedés időpontjában kerül átadásra a szövettani vizsgálat eredménye is.

Pozitív szövettani eredmény esetén szakorvosunk teljeskörű tájékoztatást ad a szükséges további teendőkről, minden felmerülő kérdésre válaszol.

Előfordulhat, hogy a kimetszés nem az épben történt, így újabb kimetszésre lehet szükség.

Általános szabály, hogy az operált területet szárazon kell tartani, azaz tisztálkodás, tusolás alkalmával víz nem érheti, valamint a műtéti területet ne terheljük (sport, bőr nyúlását okozó mozdulatok).

A helyi érzéstelenítés a műtétet követően az autóvezetést nem befolyásolja.

A műtét előtt a vércukorszint esése így az ájulás elkerülése érdekében javasoljuk, hogy ne éhgyomorral érkezz.

Az eltávolított anyajegyek helyén hegek maradhatnak. Az esztétikai érdekek miatt ajánlott fokozottan ügyelni a hegek fényvédelmére a varratszedést követő fél évben.

;