Fül-orr-gégészet

A Fül-Orr-Gégészeti szakorvosi vizsgálat során a fül, az orr- és melléküregei, a szájüreg, a gége, a garat, a nyálmirigyek és a nyaki régió vizsgálata történik.

Fő célunk az, hogy segítsünk azoknak, akik fül-orr-gégészeti problémákkal küzdenek, legyen az akut vagy krónikus jellegű.

Szakrendelésünkön Dr. Garay Zsolt gyermekeket és felnőtteket egyaránt fogad.

Az alábbiakban bemutatjuk, mivel foglalkozik a fül-orr-gégészet, és milyen szolgáltatásokat kínálunk.

Megfázás és arcüreggyulladás

Gyakori légúti fertőzések, amelyek fül-orr-gégészi panaszokat okozhatnak, például torokfájás, orrdugulás, fájdalom az arc területén.

Szakorvosunk megfelelő diagnosztikai vizsgálatokat végez, és személyre szabott kezelési tervet állít össze, beleértve a gyógyszeres kezelést, az orrmosást.

Allergia

Az allergia olyan állapot, amikor a szervezet túlzott immunreakciót vált ki bizonyos anyagokra, mint például pollen, poratkák, penészgombák vagy egyéb allergének. Ezek az allergének bejutva a szervezetbe fül-orr-gégészeti tüneteket is okozhatnak, mint például:

Allergiás rhinitis (szezonális vagy egész éves orrdugulás, orrfolyás): Az allergiás rhinitis a leggyakoribb fül-orr-gégészeti allergiás tünet, amelyet a pollenek, poratkák vagy egyéb allergének okozhatnak.

Allergiás kötőhártya-gyulladás: Az allergiás reakció következtében a szemek is érintettek lehetnek, és allergiás kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. Ez a betegség viszketéssel, vörösséggel és könnyezéssel jár. Szakorvosunk megfelelő diagnózist állít fel és kezelést javasolhat, mint például szemcseppek vagy antihisztamin tabletták.

Allergiás sinuszitis (arcüreggyulladás): Az allergiás reakciók következtében az arcüregek is gyulladásos állapotba kerülhetnek, ami fájdalommal, orrdugulással és nyomással járhat. Szakorvosunk segít a diagnózis felállításában és a kezelésben, amely lehet orrspray-k, antihisztaminok vagy szükség esetén sinus-mosás.

Fülzúgás

Ismertebb nevén tinnitus, egy olyan állapot, amikor a beteg állandóan vagy időszakosan zajt vagy csengést hall a fülében. Ez a tünet nagyon zavaró lehet, és számos oka lehet, például hallásvesztés, zajkárosodás vagy más egészségügyi problémák.

Halláskárosodás és a halláscsökkenés

A halláskárosodás és a halláscsökkenés sok ember életét érinti. Fül-orr-gégészünk elvégzi a szükséges audiológiai vizsgálatokat, és segít a hallásproblémák diagnosztizálásában és kezelésében.

Fülmosás

szolgáltatásunk segít eltávolítani a füldugót vagy a fülfertőzést okozó felgyülemlett váladékot. Szakorvosunk biztonságos és hatékony módszereket alkalmaz a füled tisztítására, ami segít helyreállítani a normális hallást és csökkenti a kellemetlen tüneteket.

Fülproblémák:

Halláscsökkenés, fülzúgás (tinnitus), fül- vagy fájdalom a fülben, fülfolyás vagy fülfájdalom, érzékennyé vált fül, füldugulás érzése vagy nyomás a fülben. Kisgyermekek esetében a középfülgyulladás fájdalmas, a probléma azonnali kezelésére van szükség.

Orrproblémák:

Orrfolyás, orrdugulás, ismétlődő orrmelléküreggyulladás, krónikus orrpolipok, szaglásvesztés vagy szagláscsökkenés, ismétlődő orrvérzés, orrfájdalom vagy nyomás az arc területén.

Gégészeti problémák:

Torokfájás, visszatérő mandulagyulladás, gégefájdalom vagy rekedtség, nehezített nyelés vagy szárazság érzése a torokban, tartós köhögés vagy légzési nehézségek. Gyermekeknél sok esetben problémát jelent a rendszeresen visszatérő mandulagyulladás.

Allergiás tünetek:

Szezonális vagy egész éves orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, viszkető orr vagy szemek, könnyezés, vörös szemek, kötőhártya-gyulladás.

Fejfájás, szédüléses tünetek:

A szédülés gyakran összefüggésben állhat fül- és az egyensúlyi rendszerrel kapcsolatos problémákkal. A migrénes fejfájás egyes típusainál gyakori a szédüléssel, egyensúlyvesztéssel járó fejfájás is. A szédülés többféle okra is visszavezethető, így a teljeskörű kivizsgálás érdekében általában társszakmák is részt vesznek a diagnosis felállításában, mint például neurológus, belgyógyász.


Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános tünetek, és minden esetben ajánlott szakorvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

A fül-orr-gégész szakorvos felméri a tüneteket, részletes anamnézist készít, és szükség esetén további vizsgálatokat végezhet, például fizikai vizsgálatot, endoszkópos vizsgálatot vagy képalkotó vizsgálatokat (pl. röntgen, CT vagy MRI).

Ha tapasztalsz bármilyen fül-orr-gégészeti tünetet, ajánlott mielőbb felkeresni egy szakorvost, aki képes pontos diagnózist felállítani és megfelelő kezelést javasolni.

Amikor felkeresel bennünket, először részletesen kikérdezzük a tüneteidet és orvosi előzményeidet.

Ezután következik a fizikális vizsgálat, amely magában foglalja az orr, a torok, a fül és a nyak alapos megtekintését. Ezenkívül speciális vizsgálatokat is elvégezhetünk, például endoszkópos vizsgálatot az orr melléküregeinek, a gége, a hangszalagok, vagy a nyelőcső megtekintésére, vagy audiológiai vizsgálatot a hallás értékelésére.

A vizsgálat időtartama 30 perc. Az eredmények kiértékelése után részletesen megbeszéljük a diagnózist és javaslatokat teszünk a kezelésre vagy további vizsgálatokra, amennyiben szükségesek.

;