Nőgyógyászat

A nőgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely a női reprodukciós szervekkel foglalkozik. Ennek a területnek az a fő célja, hogy a női reproduktív rendszer betegségeit diagnosztizálja, kezelje és megelőzze.

A nőgyógyászati szakterület a következő területekre terjed ki a Főnix Medical Centerben:

 • Szakrendelés és Konzultáció: Nőgyógyászati szakrendeléseken a nők különböző problémáikkal fordulnak szakemberekhez. Ide tartoznak a menstruációs zavarok, meddőségi problémák, nemi úton terjedő fertőzések, hormonális problémák, valamint egyéb női reproduktív rendszerrel kapcsolatos problémák.
 • Prevenció és Szűrővizsgálatok: Az éves szűrővizsgálat tartalmazza a bimanuális vizsgálatot, a videokolposzkópos vizsgálatot, a hüvelyi ultrahangot és a cytológiát. Ezek a vizsgálatok segítenek korai stádiumban felfedezni a méhnyakrákot, vagy más súlyos problémát.
 • Fogamzásgátlás: A nőgyógyászatban fontos szerepe van a fogamzásgátlásnak, hiszen az aktuális életkornak, hormonális állapotnak, esetleges betegségeknek megfelelő módszer kiválasztása a női egyensúly fenntartásához hozzájárul.
 • Menopauza és Posztmenopauza Kezelése: A nőgyógyászati szakágazat széles spektrumban foglalkozik a menopauza és posztmenopauza időszakával, valamint az ezzel járó tünetek kezelésével. Fontos nyomon követni ezt a női hormonváltozást és az ezzel kapcsolatos tüneteket kezelni, hiszen ha elhanyagoljuk, ízületek, csontok (csontritkulás), anyagcsere problémák (cukorbetegség), depresszió kialakulásához vezethet.

 • Nőgyógyászati panaszok kivizsgálása: Ide tartozhatnak olyan tünetek, mint például alhasi fájdalom, kismedencei kellemetlenség, rendszertelen menstruáció vagy hüvelyi vérzési problémák.
 • Menstruációs zavarok: Menstruációs zavarok esetén tapasztalhatsz rendszertelen vagy túl gyakori menstruációt, erős vérzést, hosszú ciklusokat vagy fájdalmas menstruációt. Ha rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklusokkal küzdesz, az orvos segíthet az okok azonosításában és a kezelési lehetőségek megbeszélésében.
 • Hormonális egyensúlyhiányok (pl. PCOS): A policisztás petefészek szindróma (PCOS) olyan hormonális rendellenesség, amely számos női problémát okozhat, de megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők. A policisztás petefészek szindrómához (PCOS) kapcsolódó tünetek közé tartozhatnak a hirsutizmus (férfias jellegű szőrnövekedés), akné, hajhullás, súlyproblémák és menstruációs rendellenességek.
 • Fájdalmas menstruáció és endometriózis: Az endometriózis tünetei között lehetnek súlyos alhasi fájdalmak, amelyek a menstruáció előtt, vagy közben jelentkeznek, valamint medencei fájdalom és fájdalmas szexuális élet jellemző rá. Az endometriózis egy olyan állapot, amely súlyos fájdalmat és más tüneteket okozhat, de szakember segítségével hatékony kezelési tervet lehet kialakítani.
 • Menopauza tünetei és kezelése: A menopauza egy természetes életszakasz, de az orvos segíthet az esetleges tünetek, például hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozások, alvászavarok és hüvelyi szárazság enyhítésében és kezelésében.
 • Éves nőgyógyászati szűrővizsgálat: Az éves nőgyógyászati szűrésnek célja a női egészség megőrzése, a lehetséges problémák korai felismerése és a szükséges kezelés megkezdése. A nőgyógyászati szűrés általában ajánlott a serdülőkortól (általában 18 éves kortól vagy akkor, amikor a szexuális aktivitás megkezdődik) egészen az életkor előrehaladtáig, tehát a menopauza időszakáig.
 • HPV szűrés: Az emberi papillomavírus (HPV) szűrése fontos a méhnyakrák megelőzésében, általában nem tünetek miatt végzik, hanem a méhnyakrák kockázatának felmérése és időben történő kezelése érdekében. Orvosod segít megérteni a HPV-szűrés eredményeit és a további teendőket.
 • Szexuális úton terjedő betegségek kivizsgálása: A szexuális úton terjedő betegségek tünetei közé tartozhatnak hüvelyi vagy húgyúti irritáció, viszketés, égő érzés, fájdalmas vizeletürítés, valamint kiütések vagy szemölcsök a nemi szerveken. Mintavételt követően laboratóriumi vizsgálatot végzünk, mely alapján a szükséges gyógyszeres kezeléssel a legtöbb fertőzés megállítható. Fontos, hogy minden érintett szexuális partner gyógyszeres kezelése szükséges!
 • Fogamzásgátlással kapcsolatos konzultáció, új elérhető módszerekkel kapcsolatos tájékoztatás: Az orvos segíthet a páciensnek kiválasztani a legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot, életmódot és preferenciákat. Az is fontos, hogy rendszeres konzultációkat tartsanak az orvossal az esetleges változtatások vagy problémák megbeszélése érdekében.
  • Hormonális fogamzásgátlás: Például fogamzásgátló tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk vagy hormoninjekciók.
  • Méhen belüli eszköz (IUD): Vannak hormonális és nem hormonális IUD-k, amelyek hosszú távú fogamzásgátlást nyújtanak.
  • Fogamzásgátló implantátum: Egy kis rúd, amelyet az orvos a felkar alá helyez, és hosszú távú fogamzásgátlást biztosít.
  • Fogamzásgátló spirál: Ezek közé tartozik a hormonális és nem hormonális spirál is, amelyek a méhbe helyezhetők.
  • Fogamzásgátló injekció: Hosszú távú hatású injekció, amelyet időszakonként kell beadatni.
  • Nemi úton terjedő betegségek elleni védelem: Az óvszer használata nem csak fogamzásgátlásra, hanem a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelemre is szolgál.
 • Női egészségről általánosságban: Az orvos tanácsot adhat a női egészség megőrzéséhez, a megfelelő életmódbeli döntésekhez és az egészséges életmódhoz kapcsolódó kérdésekben.

Válaszd a Főnix Medical Centert, akár nőgyógyászati panasz, akár szűrés esetén! Klinikánkon a pácienseink igényeire összpontosítunk, empátiával, minőségi szolgáltatással, intim környezetben, megfizethető áron nyújtjuk nőgyógyászati szolgáltatásinkat!

Amikor felkeresel bennünket, először részletesen kikérdezzük a tüneteidet és orvosi előzményeidet. Ezután következik a fizikális, bimanuális vizsgálat, egy külön erre a célra kialakított intim térben, ahol csak az orvos és a páciens van. A vizsgálat tartalmazza a hüvelyi ultrahangot, a videokolposzkópos vizsgálatot, illetve a fizikális vizsgálatot, mely során az orvos ellenőrzi a nemi szervek alakját, épségét. Ezenkívül speciális vizsgálatokat is elvégezhetünk, például nőgyógyászati cytológia mintavétel, vagy HPV szűrés, szüség esetén a méhnyálkahártyáról (endometrium) is tudunk mintát venni.

A vizsgálat időtartama 30 perc. Az eredmények kiértékelése után részletesen megbeszéljük a diagnózist és javaslatokat teszünk a kezelésre vagy további vizsgálatokra, amennyiben szükségesek

;