AKTUALITÁSOK

ÚJRA ITT A NYÁR!

Itt a tavasz, rohamosan közelít a nyár is, megérkeztek az első napsugarak, előkerültek a napszemüvegek, a pólók a szekrény aljáról. Itt az idő, hogy a bőrünket is felkészítsük! A Főnix Medical Centerben április hónapban bőrgyógyászati kampányt indítunk, melynek keretében a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálatunk árából 15% kedvezményt biztosítunk!

Időpontfoglalási lehetőség: https://fonixmed.com/service/borgyogyaszat/

A nyár és napozás megkezdése előtt fontos feladatunk bőrünk ellenőrzése, felkészítése az erős napsugárzásra. Nézzük mit kell tudni a témában, hogyan készülhetünk fel.

Mint a világban mindenhol, így hazánkban is, az ózonréteg elvékonyodása következtében, évről évre növekszik a káros UV sugárzás mértéke. Ezzel párhuzamosan sajnos növekszik a napsugárzás okozta bőrbetegségek száma is. Mivel a bőrünk elsődleges védvonalunk, így kiemelten fontos, hogy védjük a napsugárzás káros hatásaitól.

De mik is azok a káros napsugarak?

Az UV sugárzásnak 3 fajtáját különböztetjük meg, UV-A, UV-B és UV-C sugárzás.
Az UV-C sugárzás minket itt a Földön ritkábban érint, mivel szerencsére a Föld atmoszférája és ózon rétege többnyire kiszűri.
Az UV-B sugárzás az, aminek leginkább pozitív élettani hatása van. Segíti a szervezetet a D-vitamin előállításában, mely szükséges az egészséges csontképződéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Továbbá neki köszönhetjük napozás által bőrünk szépnek mondott, barna elszíneződését, hiszen stimulálja a bőrben a melanin képződést. De nagyon fontos ebben is a mértékletesség, mert nagy mennyiségben károsítja a bőrt, égést okozhat. Jelenléte a nap folyamán ingadozik, a déli órákban a legerősebb.
Az UV-A sugárzás a legveszélyesebb bőrünkre. Könnyen áthatol a felhőkön, a szmog rétegen és az ablaküvegen is. Jelenléte állandó a nap folyamán. Negatív hatásai: csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát, károsítja a kollagénrostokat, napégést, szeplősödést, foltosodást, napallergiát, kiszáradást, korai bőröregedést, szemkárosodást, immunkárosodást okoz. Mivel magát a sejt DNS-ét is képes roncsolni, végső soron bőrrákot, melanomát okozhat.

A bőrrák típusai: a laphámrák, a1 bazalióma (bazalsejtes karcinóma), és a melanoma.

A káros hatásokat végig gondolva, a nap szerelmesei számára is érthetővé válik, hogy egy-egy olyan ártatlan tevékenység, mint a napozás, városnéző séta, egésznapos strandolás, kertészkedés alkalmával nagy veszélynek tesszük ki magunkat a megfelelő óvintézkedések betartása nélkül.

Nézzük, mit tehetünk a megelőzés érdekében:

• Használjunk napvédő kozmetikumokat nem csak napozás alkalmával, hanem a hétköznapok során is. A komplex napvédő kozmetikumokkal védekezhetünk az UV-A és UV-B sugarak ellen. A kifejezetten napvédő krémek mellett már sok nappali krém és testápoló is tartalmaz UV filtert, melyet a csomagolásán is feltüntetnek. Az optimális fényvédelmet mindig az egyén bőrének napérzékenysége (bőr pigmentáció) és a sugárzás intenzitása alapján kell megválasztani. Előfordulhat, hogy eltérő faktorszámú krémet kell használnunk az érzékenyebb területre, ahol vékonyabb a bőrünk (pl.: arc, dekoltázs) érdemes magasabb faktorszámú kozmetikum alkalmazása.
• Viseljünk megfelelő szűrővel ellátott napszemüveget szemünk védelme érdekében. A megfelelő napszemüveg kiválasztásánál nem csak a divathoz és stílusunkhoz igazodó formájára kell odafigyelnünk, hanem a minőségére is. Vásárláskor keressük mindig az UV 400 jelzést és javasolt a polarizált lencse. A túl sötét lencséjű és UV védelem nélküli napszemüvegek bár csökkentik a szembe jutó fény mennyiségét, ugyanakkor a pupilla a hatásukra kitágul, így még több UV sugár juthat a szembe, romlik az éleslátás mértéke. Emiatt javasolt a kevésbé színezett lencse és a polarizáció kombinációja.

• Fontos a megfelelő öltözet. A ruha még mindig az egyik legnagyobb segítségünk a védekezésben. Viseljünk nagy karimájú kalapot, mely védi a fejünk, arcunk és a vállunk. Egy vékony, szellős, de hosszú ujjú felsőruházat kényelmes és biztonságos viselet.
• Tartózkodjunk árnyékos helyen legalább 11-15 óra között.
• Különös tekintettel óvjuk a gyermekek bőrét, mert az ő bőrük sokkal vékonyabb és kevésbé ellenálló.
• Gyógyszeres kezelés esetén olvassuk el a betegtájékoztatót, mert sok gyógyszer szedése mellet nem ajánlott a napon tartózkodni a fokozott pigmentálódás miatt.
• Kevesen tudják, hogy ugyanez a helyzet a lézeres szőrtelenítés, és friss tetoválás esetén is. A kezelés után 3-5 napig nem ajánlott a napon tartózkodni pár percnél tovább.
• Járjunk évi rendszerességgel bőrgyógyászati szűrésre, hogy szükség esetén idejében megállíthassunk egy esetleges rosszindulatú elváltozást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő táblázattal segíti a felkészülésünket.

Nem mindegy tehát, hogy mikor, hogyan és mennyi időt töltünk a szabad levegőn, napsütésben.

Bőrgyógyászati konzultáció alkalmával nyugodtan kérjünk napozással kapcsolatos tanácsokat szakorvosunktól. Dr. Kalas Diána bőrgyógyász szakorvosunkhoz bizalommal fordulhatnak pácienseink, hiszen a bőrgyógyászat területén közel 35 éves tapasztalatával nyújt segítő kezet akár napozás, akár anyajegy kimetszés, akár más bőrelváltozás kapcsán.

Kellemes napozást kíván,
a Főnix Medical Center csapata