LABOR

LABOR

A laboratóriumi vizsgálatokkal nemcsak egy betegséget lehet igazolni, hanem a kór lefolyása illetve a terápia hatékonysága is nyomon követhető. Vérvétellel a szervezet számos funkciójára és eltérésére derülhet fény. Rutin vizsgálatnak számít a vér alakos elemeinek vizsgálata: a vérkép, ezentúl a vesefunkció, májfunkció, vércukor, vérzsírok, gyulladásos fehérjék, vas anyagcsere és egyéb elektrolitok vizsgálata. Egy-egy felmerülő tünet alapján meghatározott laborvizsgálat olyan betegségeket igazolhat, vagy zárhat ki, mint például az allergia, az öröklött vagy szerzett betegségek, a vér-, vérképzőszervi és a daganatos megbetegedések, vírusos és bakteriális fertőzések, valamint a hormonális rendellenességek.

A laboratóriumi vizsgálatokat előzetes szakorvosi javaslat alapján konkrét laborkérésre, vagy a páciens saját kérésére is végzünk. A kért vizsgálatokat akár egész nap igénybe lehet venni előzetes egyeztetés alapján, kivétel az olyan vizsgálatok (pl.: vércukor, koleszterin, triglicerid, inzulin), amihez éhgyomri állapot szükséges. Az eredmények a minta típusától függően akár másnap kiküldésre kerülnek a páciens e-mail címére. A mintavétel során kolleganőink a lelet várható érkezéséről a helyszínen bővebb információt tudnak adni.

Gyermekektől már 5 éves kortól tudunk vért venni.

Laboratóriumi vizsgálatok:

  • vérvizsgálat
  • vizeletvizsgálat
  • székletvizsgálat

Vérvizsgálat folyamata:

A vérvétel általában előre egyeztetett időpontban történik, előtte javasolt a bő víz fogyasztása, így teltek lesznek az érpályák. A vérvétel megkezdése előtt a Pácienst leültetjük egy vérvételi székbe, mely szükség esetén dönthető. A kart szabaddá tesszük, ahonnan a vért levesszük. A felkart egy gumiszalag segítségével elszorítjuk, ettől a vénákban megszűnik a véráramlás, megtelnek vérrel, faluk kitágul, így könnyebben szúrható. Általában a könyökhajlatból történik a vérvétel, vagy a kézháton futó gyűjtőereket szúrjuk meg. A bőrfelületet a szúrás előtt lefertőtlenítjük. Egyszerhasználatos steril tűt vezetünk a vénákba, vákuumos vérvételi csővel leszívjuk a kellő mennyiségű vért. A szúrás helyét leragasztjuk, és a páciensnek pár percig nyomnia kell a kötést a szúrás helyén, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés. Amennyiben a vérvételt követően gyengeség, szédülés, rosszullét lép fel, akkor az erre kijelölt fektető helyiségben a keringés rendezéséig pihen a páciens.

Vizeletvizsgálat folyamata:

A vizeletvizsgálat minden esetben középsugaras vizeletből kell, hogy történjen mind a nők, mind pedig a férfiak esetében. Fontos, hogy a reggeli első vizeletből történjen a mintavétel. A páciens kezdje meg a vizelést. A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem ruhával, sem a végtagokkal ne érintkezzen annak érdekében, hogy szennyezés és egyéb mikróbák ne kerüljenek a vizeletbe. Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be a vizelést.

Székletvizsgálat folyamata:

Mintavételre csak a frissen ürített széklet alkalmas. A mintavételt a székletből a tartályban található kanállal úgy kell levenni, hogy az a környezettel ne érintkezzen. A széklettartályt legalább félig meg kell tölteni, majd alaposan le kell zárni. Ha a székletet mégis tárolni kell, akkor 2-8ºC-on (pl.: hűtőszekrényben) lehetséges. Semmiképpen nem lehet kint tárolni, vagy szobahőmérsékleten tartani, illetve a túl hideg hely se jó a minta tárolására (pl.: fagyasztóban).

Labor szakorvosaink

Labor árlista

Labor vizsgálati árlista Árjegyzék letöltése