FÜL-ORR-GÉGÉSZET

FÜL-ORR-GÉGÉSZET

Az orr- és torokmandula, az arcüreg, a külső hallójárat és a középfül gyulladásos megbetegedéseiben, az orrpolip gyanújakor, orrsövényferdülés esetében, fej-nyaki tumorok kialakulásakor, tartós rekedtség fennállásakor, nyelési nehézség és audiológiai problémák (nem múló halláscsökkenés, fülzúgás) jelentkezésekor feltétlenül ajánlott a fül-orr- gégész szakorvos felkeresése.

Sürgősséggel kezeljük az allergiás eredetű fulladást, a fül gyulladásos betegségeit, a torok és a garat tályogos elváltozásait. A fül-orr-gégészeten foglalkozunk a fülzsír eltávolításával, a hallójárat gyulladásának lokális kezelésével, szükség esetén a dobhártya felszúrásával – ezek gyakori terápiás eljárások a szakterületen.

A fül-orr-gégészet a fül, az orr és melléküregei, a szájüreg, a torok, a garat, a gége esetleges betegségeivel foglalkozik, ám a mandulagyulladás vagy az arcüreggyulladás gyógyítása is a fül-orr-gégészet vizsgálati körébe tartozik.

A fül-orr-gégész szakorvos a vizsgálat előtt tájékozódik a korábbi megbetegedésekről, anamnézis felvétel történik.

Vizsgálat menete lépésről-lépésre:

  • Fül: A vizsgálat során az orvos megvizsgálja a fül külső hallójáratát, dobhártyákat. Majd kis kúp alakú üreges eszközzel a fültölcsérrel a külső hallójáratok vizsgálata történik. Ha indokolt, akkor fülmosást is elvégzi az orvosunk.

 

  • Orr: Ilyenkor az orr esetleges eltéréseit megfigyelni az orvos, ezután orrtükörrel az orr belsejének a vizsgálata történik, melléküregek feletti kopogtatás, érzékenység vizsgálata. Ez teljesen fájdalommentes vizsgálat.

 

  • Torok: A szájüreg áttekintése történik, a torokmandulák vizsgálata, valamint az orrgarat vizsgálata. Ha gócbetegségekre van gyanú, akkor a mandulákból váladék levétele történik és tenyésztésre kerül elküldésre.

 

  • Gége: Egy 20 mm-es átmérőjű enyhén megmelegített kör alakú nyeles tükröt támaszt orvosunk a szájpadlás hátsó részéhez, a nyelvet pedig egy steril gézlappal megfogva óvatosan előre húzza miközben a beteg szájon át veszi a levegőt. Ha a páciensnek túl erős a garatreflexe, akkor a hányinger megelőzése érdekében Lidocain spray-vel lehet érzéstelenítést kérni a vizsgálat sikeres elvégzésének céljából.

 

  • Nyak: A nyak, a fültő környékének, a nyaki nyirokcsomók területének tapintásával zárul a szakorvosi vizsgálat.

 

Mikor érdemes felkeresni a fül-orr-gégész szakorvost?

 

  • amennyiben a felső légúti fertőzés 3-4 napon belül nem hoz javulást vagy a tünetek rosszabbodnak, elhúzódnak
  • amennyiben mandulagyulladása van
  • több héten át tartó rekedtség áll fenn
  • gyermekek esetében gyakori a középfülgyulladás, így tartós fülfájdalom esetén haladéktalanul érdemes szakorvoshoz fordulni
  • hirtelen halláscsökkenés vagy fülzúgás, szédülés is lehet intő jele annak, hogy konzultálni szükséges egy szakorvossal

Fül-orr-gégész szakorvosaink

Dr. Garay Zsolt
fül-orr-gégész
Foglalás

Fül-orr-gégészet árlista

Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat 29 000 Ft
Fül-orr-gégészeti kontroll vizsgálat (3 hónapon belül) 24 000 Ft
Fülészeti invazív beavatkozás, idegentest eltávolítás (szakorvosi vizsgálatot követően) 5 000 Ft
Fül-orr-gégészeti fülmosás (szakorvosi vizsgálatot követően) 5 000 Ft
Endoszkópos orrjárat, orr- garat vizsgálat 9 000 Ft
Orrvérzés- vérzés csillapítása elektrokauterrel 5 000 Ft
Receptírás (saját páciensek részére) 6 000 Ft