AKTUALITÁSOK

Az ember ,,motorja” a szív!

A hőhullámokat egyre nehezebben viseljük, pláne, ha kardiológiai panaszok is társulnak a nyári napsugarakhoz. Összeállítottunk egy rövid tájékoztatást arról, hogy mely főbb betegségcsoportokat tekintjük a szívügyünknek.  A Főnix Medical Centerben július hónapban kardiológiai kampányt indítunk, melynek keretében a kardiológiához kapcsolódó vizsgálatok árából 15% kedvezményt biztosítunk!

Időpontfoglalási lehetőség: https://fonixmed.com/service/kardiologia/

A kardiológiai szakrendelésen a szívpanaszok széleskörű kivizsgálására van lehetőség, mely vizsgálatok kapcsán az alábbi betegségcsoportokat kell kizárnunk, vagy kezelnünk:

  • vérnyomás problémák
  • koszorúér betegségek
  • szívelégtelenség
  • szívritmuszavar
  • szívbillentyű betegségek.

Vérnyomás problémák

A keringési rendszer betegségei közül a magas vérnyomás hazánkban a leggyakoribb diagnózis. 2019-től a 35-44 éves korosztályban jelentős emelkedést figyeltek meg, így kiemelt fontosságú a vérnyomás problémák mielőbbi felismerése és kezelése, tekintve, hogy évente több, mint 30 ezer ember halálát okozzák Magyarországon.

Milyen értékeket látunk a vérnyomásmérőn? Mi jó? Mi rossz?

A vérnyomás mérésekor három értéket kapunk:

  1. szisztolés érték: 110-130 között ideális
  2. diasztolés érték: 60-90 között ideális
  3. pulzusszám: 60-80 között ideális (edzettségi szinttől függ).

A fentiektől eltérő érték mérése esetén érdemes kontroll méréseket végezni és amennyiben tartós eltérés mutatkozik kardiológus szakorvoshoz fordulni.

Koszorúér betegségek

Gyakori mellkasi fájdalom, főleg, ha terhelés kapcsán jelentkezik, koszorúér betegség gyanújának tisztázását teszi szükségessé. A Covid fertőzések után tartósan fennálló (Post Covid) panaszok (mellkasi fájdalom, fizikai erőnlét romlása) hátterében is érdemes vizsgálni a szív érintettségét.

Szívinfarktusról akkor beszélünk, amikor a koszorús erek elváltozása miatt a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége alakul ki, melynek következtében a szívizom részben elhal.

A szívinfarktus tünetei függenek az életkortól az esetleges társbetegségektől és a szív érintett területétől. Típusos esetben erős szorító jellegű mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely a bal vállba, karba sugárzik. Hányinger, hányás, verejtékezés, hasi fájdalom, hátba sugárzó fájdalom is jellemezheti.

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség a szív strukturális és funkcionális rendellenessége miatt alakulhat ki.

Ennek következtében csökken a szervek, szövetek oxigén ellátása, csökken a perctérfogat, a szív által továbbított vérmennyiség nem elegendő a szervezet oxigén és tápanyag szükségletének kielégítésére. A szívelégtelenség lehet idült, ekkor lassan, fokozatosan alakulnak ki a tünetek és egyre fokozódnak, A másik típusa az idült szívelégtelenség, amikor gyors ütemű állapotromlást figyelhetünk meg.

tünetei a fáradékonyság, nehézlégzés, lábdagadás. A panaszok hátterének tisztázása érdekében a szív állapotának felmérése feltétlenül szükséges, melyet szakorvosi vizsgálattal, echocardiographiaval tudunk kivizsgálni.

Ritmuszavarok

Ritmuszavarnak nevezzük a szabályostól eltérő ritmusú szívműködést, melyet tulajdonképpen a szív ingerületképző központjának vagy ingerület vezető rendszerének a megbetegedése okoz. A ritmuszavar a szív fiziológiás működéséhez képest lehet gyorsabb (tachycardia), lassabb (bradycardia), vagy egyenetlen.

Tünetei lehetnek a szapora szívverés, rendszertelen szívdobogás érzése, komolyabb esetben eszméletvesztés, látászavar, súlyos esetben keringés leállás.

Szívbillentyű betegségek

A szív billentyűi a vér áramlását segítik, illetve a vér visszafolyását akadályozzák meg. Szívbillentyű betegségek két esetben léphetnek fel, vagy nem záródnak megfelelően, vagy billentyű szűkület alakul ki. Mindkét esetben a vér áramlásának sebességét befolyásolja a helytelen működés és pangó vér kialakulásához vezet.

Tünetei lehetnek a fáradékonyság, mellkasi fájdalom, szédülés, szívdobogás érzés, légszomj, nehéz légzés.

Gyógyítani akarunk!

Klinikánkon az alábbi diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre, melyek segítenek a fenti megbetegedések diagnosztizálásában:

– 12 elvezetéses EKG;

– 24 órás Holter EKG monitorozás;

– terheléses EKG vizsgálat;

– szív ultrahang (Echocardiograf);

– ABPM 24 órás vérnyomás monitorozás.

 

A Főnix Medical Centerben a szakorvosi vizsgálatokon kiemelt figyelmet fordítunk pácienseinkre, a kardiológiai konzultáció ideje 30 perc, annak érdekében, hogy minden felmerülő kérdésre alapos, érthető választ adjunk a hozzánk érkező páciensek részére.

Kardiológiai szűrővizsgálatokon való megjelenés életmentő lehet, sok betegség felismerhető, gyógyítható és a szövődmények kialakulása a betegségek időben történő diagnosztizálása esetén megelőzhető.

A kardiológus orvos kezében széleskörű kezelési lehetőség van a szívbetegek gyógyítására, Dr. György Margit kardiológus főorvos a Főnix Medical Centerben várja minden visszatérő és leendő páciensét kardiológiai szakorvosi vizsgálatra.